activEK - Centrum Zdrowego Człowieka
Oferta
Kontakt
activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
81-584 Gdynia - Mały Kack
ul. Olgierda 125a/2 (I piętro)
tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl
Fizjoterapia uroginekologiczna
tel. +48 506 134 266
Wiadomo, że siedzący tryb życia związany z oglądaniem telewizji sprzyja otyłości. Dla wpływu telewizji na stan odżywienia ważne jest też odwracanie uwagi od spożywanego posiłku, co prowadzi do nadmiernej podaży energetycznej. Prawdopodobnie z tego względu oglądanie telewizji w trakcie obiadu jest związane z większym indeksem masy ciała (BMI, body mass index). Tal i wsp. postawili pytania badawcze dotyczące wpływu cech programów telewizyjnych na ilość zjadanego pożywienia.
Otyłość dziś uznaje się za następstwo bezpośrednich zmian w warunkach życiowych, które umożliwiają łatwy dostęp do transportu, oszczędności sił w pracy, rozrywki głównie przed telewizorem lub komputerem i wysokiej gęstości jedzenia. Częstość występowania otyłości potroiła się w ciągu 20 lat do momentu, w którym 20-25% dorosłych na nią cierpi (wskaźnik masy ciała> 29,9).
Wysoki poziom cholesterolu we krwi był do niedawna uważany za problem wyłącznie osób dorosłych. Ostatnio zaburzenie to coraz częściej obserwuje się u dzieci i młodzieży. Przyczyną jest większy udział tłuszczów nasyconych i trans w diecie oraz coraz mniejsza aktywność fizyczna najmłodszych. Aby chronić populację przed chorobami układu krążenia coraz częściej uważa się, że stężenie cholesterolu należy oznaczać już od 9 roku życia.
Wysoki poziom cholesterolu we krwi był do niedawna uważany za problem wyłącznie osób dorosłych. Ostatnio zaburzenie to coraz częściej obserwuje się u dzieci i młodzieży. Przyczyną jest większy udział tłuszczów nasyconych i trans w diecie oraz coraz mniejsza aktywność fizyczna najmłodszych. Aby chronić populację przed chorobami układu krążenia coraz częściej uważa się, że stężenie cholesterolu należy oznaczać już od 9 roku życia. W efekcie niewłaściwej diety i braku ruchu u najmłodszych coraz częściej obserwuje się zaburzenia zdrowotne, które uważano kiedyś za przypadłości zarezerwowane dla wieku dorosłego.
Często spotykam się z opiniami, że nie stać nas na zdrową dietę. Zdrowe odżywianie kojarzy się z produktami z eko, które nie wiedzieć dlaczego w Polsce są bardzo drogie. Podobnie sytuacja wygląda z żywonścią specjalnego przeznaczenia np. dla bezglutenowców, czy osób które nie spożywają laktozy.
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego kupujecie jakieś produkty, a na inne nawet nie spojrzycie? Co decyduje o tym, jaką zawartość wózków zobaczymy po waszych zakupach? Składa się na to mnóstwo czynników. Niektóre są bardzo oczywiste, inne mogą być dla was zaskoczeniem. W kilku kolejnych artykułach pokrótce opiszę jakie są główne determinanty wyboru żywności. Może po przeczytaniu tego bardziej świadomie zrobicie zakupy.
W ostatnim artykule pisałam, jakie są popularne w naszych sklepach rodzaje soli. Teraz kilka słów dotyczących zawartości soli w produktach spożywczych. Wszyscy wiemy, że nadmiar soli jest niezdrowy, ale jak ustalić ile jej zjadamy. Wydaje się to proste, bo o zawartości soli w danym artykule spożywczym dowiemy się czytając informacje przedstawione na jego etykiecie. Ale to wcale nie jest takie oczywiste. Ponieważ producenci nie zawsze podają zawartość soli na opakowaniu produktu, czasami podają zawartość sodu, bo wartości te będą dużo niższe niż w przypadku całościowo podanej soli. W takiej sytuacji należy pamiętać, że 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Podaną zawartość sodu mnożymy więc przez 2,5. Jeśli zapamiętamy tę zasadę już nie damy się oszukać.
activEK – Centrum Zdrowego Człowieka
81-584 Gdynia - Mały Kack
ul. Olgierda 125a/2 (I piętro)
tel. kom. +48 501 546 150
e-mail: ek@acivek.pl
Fizjoterapia uroginekologiczna
tel. +48 506 134 266